nyfana

Vi har gått under faner og flagg…

Slik begynner Stein Ove Bergs sang «Ta hverandre i handa og hold». Sangen rommer sterke følelser noe også manges forhold til fanen er.

Ifølge Wikipedia er en fane er et spesielt forseggjort tøystykke permanent festet til en stang, og som forekommer i ett, unikt eksemplar, gjerne rikt dekorert.

For fagbevegelsen representerer fanen noe mer og større i forhold til stolthet, samhold og solidaritet. Handel og Kontors fane er stadig representert på aktiviteter både under støttemarkeringer, demonstrasjoner og ikke minst er den et viktig samlingspunkt på arbeidernes internasjonale solidaritetsdag 1. mai. For HK som fagforening har fanen stor symbolverdi og en viktig del av vårt kulturbilde.

Foreningas fane er mye brukt. Den forrige vi hadde ble sydd av Oslo Flaggfabrikk på slutten av 1980-tallet, samtidig som Oslo og Akershus slo seg sammen til en avdeling. Bildet over er fra avdukinga av vår stolte fane som var klar til 1. mai 2020, det året vi ikke fikk gå i 1. mai tog. Norge var nedstengt grunnet pandemi og alle store samlinger av mennesker måtte avlyses. Bildet av fanen var likevel markert i det digitale 1. mai toget arrangert av LO i Oslo.